Pin It

Συμπτώματα και θεραπεία για το λεμφοίδημα

therapeia-lemfoidimatosΣυμπτώματα και θεραπεία για το λεμφοίδηματος 

Η λέμφος είναι ένα υγρό που περιέχει αντιγόνα, αντισώματα, λεμφοκύτταρα, σωματίδια λίπους και πρωτεΐνες ενώ συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού.

Το λεμφοίδημα οφείλεται στην κατακράτηση του λεμφικού υγρού ενώ αποτελεί συνέπεια του λεμφικού συστήματος. Συνήθως κάνει την εμφάνισή του σε περιοχές όπου το σώμα έχει πολλούς αδένες όπως είναι η μασχάλη και ο πυελός. Έτσι όταν αποφράσσουν τα λεμφαγγεία εμφανίζεται το οίδημα στα πάνω ή στα κάτω άκρα.

Το λεμφοίδημα διακρίνεται σε πρωτοπαθές και σε δευτεροπαθές. Το πρωτοπαθές εμφανίζεται είτε επειδή γεννηθήκατε χωρίς αρκετά λεμφαγγεία είτε από κάποια ουλή ή εκτομή στους λεμφαδένες. Σύμφωνα με έρευνες εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες νεαρής ηλικίας. Το δευτεροπαθές οφείλεται σε γνωστά και επίκτητα αίτια και εμφανίζεται στο ένα άκρο κυρίως, σε άνδρες και γυναίκες.

Ποια συμπτώματα έχει το λεμφοίδημα;

Το κύριο σύμπτωμα είναι το οίδημα στο πόδι, στα δάκτυλα, την κνήμη ή ολόκληρο το κάτω άκρο. Σε αρχικό στάδιο το πρήξιμο γίνεται αισθητό κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ υποχωρεί τις νυχτερινές ώρες κατά την διάρκεια του ύπνου.

Η μη αντιμετώπισή του οδηγεί στο γεγονός το υγρό να συσσωρευτεί μόνιμα στο μέλος με συνέπεια την αύξηση της μάζας του λίπους. Έτσι, το δέρμα έχει την τάση να γίνεται ξηρό, να διογκώνεται και να σκληραίνει.
Στον πάσχον δίνεται η αίσθηση του αυξημένου βάρους αρχικά περιφερειακά και στην πορεία προς κεντρικά σημεία. Παράλληλα, εμφανίζεται μυϊκή αδυναμία και αίσθηση ανελαστικότητας του δέρματος.

Πως να αντιμετωπίσετε το λεμφοίδημα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ανάλογα με το στάδιο του λεμφοιδήματος και την ταχύτητα της θεραπευτικής αντιμετώπισης προκύπτουν τα αποτελέσματα. Το λεμφοίδημα ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί 100%, υπάρχουν τρόποι ώστε για να περιοριστεί το πρόβλημα  με ένα αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και πρεσσοθεραπεία.  Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί και να κινητοποιηθεί το λεμφικό υγρό, ώστε να απομακρυνθεί από την πάσχουσα περιοχή που εντοπίζεται το πρόβλημα.

Μια συσκευή πρεσσοθεραπείας με τους θαλάμους και την αντλία αέρα που διαθέτει μπορεί να σας προσφέρει μασάζ με συμπίεση για τα πόδια, τα χέρια ή τη μέση, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου καθώς και του μεταβολισμού των ασθενών.

Επίσης, οι συσκευές λεμφικού μασάζ σας βοηθούν να μειώσετε το αίσθημα και την όψη του οιδήματος μιας και ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα εφοδιάζεται από την περιφερική κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Με την ρύθμιση της πίεσης η συσκευή πραγματοποιεί μαλάξεις στους πάσχοντες στα  άκρα από κάτω προς τα επάνω για την αποτελεσματική καταπολέμηση του λεμφοιδήματος.

Δείτε περισσότερα:

Ιωάννης Διβράμης

Είμαι ο Γιάννης ο Διβράμης. Έχω σπουδάσει μάρκετινγκ και οικονομικά στο Λονδίνο, έχω MBA και από το 2000 ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, το μάρκετινγκ, την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, το SEO και τα social media.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.