Η διαδικασία για να φτιάξετε μια πιατέλα τυριών είναι απλούστερη από ό, τι νομίζετε. Η παραγωγή τυριού είναι αρκετά μεγάλη στη χώρα μας και σίγουρα θα βρείτε το τέλειο τυρί για εσάς.

Όταν πρόκειται για μια πιατέλα τυριών, οι δυνατότητες είναι πραγματικά ατελείωτες. Είτε για σνακ αργά το βράδυ, ένα εύκολο μεσημεριανό γεύμα ή ορεκτικό για 10 άτομα, τα τυριά είναι η κατάλληλη επιλογή για κάθε περίσταση.

Οι πιατέλες τυριών μπορεί να είναι τόσο φανταχτερές όσο θα θέλατε, αλλά τις περισσότερες φορές, είναι αρκετά απλές. 2-3 αλλαντικά, 2-3 τυριά, ένα σωρό κράκερ και μερικά σνακ είναι η πιο συνηθισμένη σύσταση μιας πιατέλας τυριών. Μπορείτε να φτιάξετε μια σε περίπου 5 λεπτά ή να περάσετε μισή ώρα συναρμολογώντας κάτι εντυπιωσιακ’π.

Ιδέες για πιατέλα τυριού

Εάν είστε λάτρης των ιδιαίτερων κρεάτων και τυριών, κάντε το με όλα τα αγαπημένα σας. Μερικές φορές οι πιατέλες μας ξεπερνούν τα όρια για να εντυπωσιάσουν, αλλά τις περισσότερες φορές, τα παιδιά ζητούν ένα γεύμα με τυρί και απλά χρησιμοποιούμε ό, τι είναι διαθέσιμο.

Οι καθημερινές μας πιατέλες τυριών συνήθως καταλήγουν με δυο διαφορετικά αλλαντικά που διπλώνονται, μερικά κομμένα κομμάτια τυρί, κρακεράκια, διάφορες σος που έχουν απομείνει και φρέσκα λαχανικά ή φρούτα και ξηροί καρποί που υπάρχουν στο σπίτι.

Τα γλυκά και πικάντικα αμύγδαλα, τα ζαχαρωμένα ξύλα καρυδιάς και τα ψημένα φυστίκια είναι καταπληκτικές προσθήκες εάν τυχαίνει να έχετε κάποια στο ντουλάπι ή να έχετε μερικά επιπλέον λεπτά για να τα φτιάξετε.

Πιατέλες αλλαντικών και τυριών

Όταν είστε έτοιμοι να φτιάξετε την πιατέλα σας, ξεκινήστε με το τυρί. Όταν φτιάχνουμε πιατέλα για τουλάχιστον 5-6 άτομα, συνήθως χρησιμοποιούμε 3 ποικιλίες τυριών. Στην ιδανική περίπτωση, θα υπάρχει ένα ήπιο, ένα μεσαίο και ένα δυνατό τυρί. Θα μπορούσατε να συνδυάσετε ένα ήπιο μπρι, ένα μεσαίο ή καπνιστό τσένταρ, και ένα ισχυρότερο ή πιο funk μυρωδάτο τυρί όπως Humboldt Fog, stilton ή κατσικίσιο τυρί.

Για μια λιτή πιατέλα, απολαύστε ένα μικρό κομμάτι το αγαπημένο σας φανταχτερό τυρί και συμπληρώστε τα υπόλοιπα με τις πολύ λιγότερο ακριβές επιλογές μπρι και cheddar.

Πραγματικά δεν χρειάζεστε πολλά αλλαντικά, απλά μερικά διάσπαρτα αλλαντικά στην πιατέλα για τσιμπολογήματα. Το προσούτο, το σαλάμι είναι καλές επιλογές και υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες σκληρού και μαλακού σαλαμιού που μπορείτε να δοκιμάσετε. Θα λειτουργήσει επίσης το απλό παλιό ζαμπόν, η γαλοπούλα και το ψητό βόειο κρέας.

Στη συνέχεια, βάζουμε μερικά διαφορετικά κράκερ. Τα κράκερ θαλασσινού αλατιού, ένα κράμα πολλαπλών δημητριακών ή σιταριού και έπειτα ένα κράκερ καρυδιού που είναι γεμάτο με αποξηραμένα φρούτα ή άλλα πιο ασυνήθιστα συστατικά είναι καλές επιλογές.

Μικρά μπολ με πικάντικη μαρμελάδα και μια πιο γλυκιά επιλογή, μέλι, μουστάρδα, φρέσκα λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, μήλα, τσιπς μπανάνας, πορτοκάλια, ανανά), ξηροί καρποί και όλα τα φρέσκα φρούτα προστίθενται αρμονικά σε μια πιατέλα τυριού.

Μερικά άλλα τυχαία πράγματα που μπορείτε να προσθέσετε είναι οι ψητές πιπεριές, η πιπεριά, οι λιαστή ντομάτες, το καλαμπόκι ή τα καρύδια, τα κουλούρια, wasabi, το edamame, σχεδόν τα πάντα ταιριάζουν.

Και για να διευκρινιστεί, το τυρί που είναι από μια γνωστή παραγωγή τυριού είναι προτιμότερο από αυτό του σουπερμάρκετ. Και τα δύο είδη τυριών είναι νόστιμα, αλλά μερικές φορές είναι καλύτερο να πάρετε λίγο πιο ποιοτικό τυρί από μια παραγωγή τυριού και να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα αγαπημένα σας σνακ.

Πώς να στήσετε μια πιατέλα τυριού

Διπλώστε μεγάλα, λεπτά, κυκλικά κομμάτια στη μέση και στη συνέχεια στη μέση ξανά για να φτιάξετε ένα τρίγωνο. Βάλτε τα σημεία των τριγώνων σφιχτά ανάμεσα σε ένα μεγάλο τυρί και ένα από τα μπολ σας.

Διπλώστε τα μεγάλα, λεπτά, κυκλικά κομμάτια στο μισό και στη συνέχεια τυλίξτε τα για να σχηματίσουν έναν μικρό κώνο. Βιδώστε τα σημεία των κώνων σφιχτά ανάμεσα σε ένα τυρί και ένα μπολ για να τα κρατήσετε στη θέση τους Ίσως χρειαστεί να ξανακάνετε μερικά από τα άκρα καθώς προσθέτετε περισσότερα κομμάτια.

Για λεπτότερα κρέατα όπως προσούτο, κρατήστε απλώς κάθε κομμάτι κάθετα πάνω από το δίσκο τυριών και, στη συνέχεια, κατεβάστε το απαλά προς τα κάτω, περιστρέφοντας το χέρι σας λίγο για να το βοηθήσετε να αναπτύξει μερικές πτυχές και να μείνει σε ένα μικρό χώρο. Αυτή είναι η τεχνική που χρησιμοποιούμε για το προσούτο, ελαφρώς δεξιά από το κέντρο σε μια πιατέλα τυριών. Εάν χρησιμοποιείτε λουκάνικο, κόψτε το λουκάνικο και βάλτε τα κομμάτια στη σειρά.

Πόσο τυρί χρειάζομαι;

Εάν σερβίρετε ένα πιάτο τυριών ως ορεκτικό, σχεδιάστε να 100 γραμμάρια τυριού ανά άτομο. Εάν σερβίρετε πολλά συνοδευτικά, όπως αλλαντικά, κράκερ και φρούτα, μαζί με το τυρί, οι άνθρωποι θα τρώνε λίγο λιγότερο τυρί.  Εάν φτιάχνετε μια πιατέλα τυριών για δείπνο βάλτε 150 με 200 γραμμάρια τυρί ανά άτομο και φορτώστε το με πολλά φρούτα και λαχανικά για να υπάρχει ισορροπία.

Διατηρήστε φρέσκο το πιάτο σας. Αν γνωρίζετε ότι ένα πιάτο τυριών θα μείνει έξω πολλή ώρα, βάλτε το στο ψυγείο. Αν έχετε μια πιατέλα, βάλτε τα μισά συστατικά στην αρχή και τα υπόλοιπα  μετά από περίπου μία ώρα. Επίσης, μερικές φορές μπορείτε να φτιάξετε δύο μικρότερες, πανομοιότυπες πιατέλες και να παρουσιάσετε αρχικά την πρώτη και έπειτα τη δεύτερη. Είναι επίσης εύκολο να βάλετε μερικά ακόμη κράκερ ή καρύδια σε μια πιατέλα τυριού, οπότε μην ανησυχείτε για να βάλετε κάθε πράγμα από την αρχή.

Διαβάστε περισσότερα για την παραγωγή τυριού:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *